Vinteršal prodaje licence Molu

made-in-germany-rs-wintershall
Nemački Vinteršal (Wintershall Holding GmbH) sporazumeo se sa mađarskim Molom oko prodaje svog udela u 14 licenci za eksploataciju nafte i gasa na teritoriji Velike Britanije, u basenu Severnog mora.

Kako je saopštio Vinteršal, procenjena vrednost prodaje je 375 miliona dolara. Ukoliko transakciju odobre nadležne institucije, ona će biti obavljena tokim prva tri meseca naredne godine, uz napomenu da pri tome može doći i do promene njene cene, kako se navodi u saopštenju. Prodajući svoje udele u ovom poslu, Vinteršal namerava da se posveti istraživanju, razvoju i korišćenju svojih naftnih polja u Severnom moru, objasnio je Rajner Zele, predsednik Upravnog odbora ovog koncerna.

Mol će ovom kupovinom steći 29 posto udela u nalazištu Brum, 20 posto u Kečeru, 33,5 posto u Kledenu i 50 posto u Skolti-Kretes nalazištu. Mol će preuzeti i Vinteršalov udeo Salom voa terminala i gasovodnog sistema Brent. Kompanija Vinteršal je sva ova nalazišta i do sada eksploatisala zajedno sa drugim partnerskim firmama.

Inače, nemački Vinteršal je u celosti u vlasništvu BASF koncerna. Kako Itar-Tas podseća, kompanija je najveći partner ruskog Gasproma što se tiče proizvodnje i izvoza gasa u Evropu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор