Evropski sud osudio Nemačku zbog zagađenja vazduha

Evropski sud pravde je odobrio tužbu Evropske komisije protiv Nemačke zbog prisustva velike koncentracije štetnih azotnih oksida u mnogim gradovima, čiji nivoi daleko prevazilaze sve granične vrednosti propisane u EU, piše Dojče vele.

Podaci Ministarstva za zaštitu životne sredine pokazuju da su granične vrednosti u 26 nemačkih gradova od 2010. do 2016. godine “sistematski i kontinuirano” premašivane, 2016. su bile “značajno zanemarene” u čak 90 gradova, da bi se od tada taj broj svake godine smanjivao. Prekomerno zagađenje azotnim oksidima je 2019. godine bilo ustanovljeno u samo 25 gradova, a tokom korona-krize 2020. u svega šest gradova, među kojima su i Minhen i Hamburg.

Evropska komisija je najvišem sudu Evropske unije podnela tužbu protiv Nemačke 2018. godine zbog kršenja ugovora, presuda je sada i donesena, međutim, njome za sada nisu predviđene nikakve kazne ili sankcije. Ipak, Evropska komisija je nakon presude pozvala nemačke vlasti da učine sve kako bi otklonile uzroke zagađenja i poštovale propisane granične vrednosti za NO2.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор