E-auto minhenskih studenata prešao bez dopune 2.573 km

Električni automobil studenata Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM) upravo je oborio svetski rekord, prešavši sa samo jednim punjenjem baterije 2.573 kilometra, ili gotovo 1.000 kilometara više od dosadašnjeg rekorda.

Električni auto, nazvan „Muc022“, kružio je u praznom hangaru na minhenskom aerodromu99 sati i nakon četiri dana oborio svetski rekord koji je do tada iznosio 1.608,54 kilometra. Baterija kapaciteta 15,5 kWh konačno se ispraznila nakon 2.573,79 kilometara, navodi Jutarnji.hr.

“U procesu su se studenti pre svega oslanjali na dobro promišljenu aerodinamiku i laganu konstrukciju, a vozilo je trošilo samo 0,6 kWh na 100 kilometara. Bezbrojni sati rada utrošeni su u pripremu za rekord. To nas još više radujemo što sada držimo svetski rekord. Muc022 je već bio uspešan na nekoliko takmičenja, a sada je ovo kruna uspeha. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali”, navodi se u saopštenju TUfast Eco tima minhenskog univerziteta.

Kako prenosi Electrive, električni automobil Muc023, pristigao iz studentske inicijative pod nazivom „TUfast Eco“, predstavljen je u maju ove godine i težak je samo 65 kilograma. Međutim, da bi postavio svetski rekord, tim studenata je koristio stariji model, Muc022, koji ima 75 kilograma, a dodao mu je i veću bateriju koja je ukupnu težinu, bez vozača, povećala na 170 kilograma.

Inače, još 2016. godine tim iz Minhena već je postavio svetski rekord za najefikasniji električni automobil. Pri prosečnoj brzini od 25 km/h njihovo vozilo je trošilo 0,81 kWh na 100 kilometara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор