BMW iX se sam parkira, puni i odlazi u auto-perionicu

Pored brojnih noviteta, posetioci nedavno završenog sajma automobila u Minhenu mogli su da vide i zanimljivu demonstraciju automatizovanog parkiranja, koju samostalno izvodi električni BMW iX.

Na tom snimku se moglo videti kako vozač izlazi iz automobila, dok sve ostalo odrađuje automatizacija, odnosno vozač koristi smartfon aplikaciju preko koje nalaže automobilu pokretanje funkcije samoparkiranja.

Naime, koristeći kombinaciju senzora i kamera u samom vozilu, kao i onih koji se nalaze svuda po parkingu, ovaj električni SUV je u stanju da se samostalno kreće do predviđenog parking mesta, a zatim se aktivira robotska ruka pomoću koje se automobil preko kabla priključuje na punjač električne energije.

Na snimku je čak prikazano i kako se automobil nakon punjenja približava automatizovanoj perionici na parkingu, mada se zapravo ne vidi trenutak njegovog prolaska kroz samu perionicu. Ipak, poruka je više nego jasna, a to je da vozač i ovu operaciju može da zada automobilu preko aplikacije. Sve što treba da uradi kada se vrati na parking jeste da putem smartfona pozove opran i napunjen automobil da se vrati na mesto na kome ga je ostavio.

Iza ovog automatizovanog sistema u modelu iX stoji kompanija Bosch, koja još od 2015. radi na njegovom razvoju zajedno sa proizvođačima automobila, uključujući i kompaniju Daimler. Inače, još sredinom 2017. godine u muzeju Mercedesa u Štutgartu je pokrenut automatizovani sistem parkiranja vozila koji funkcioniše na isti način kao ovaj prikazan na sajmu automobila u Minhenu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор