Poršeov novi hipersportski električni automobil

Jubilej 75 godina od svog prvog modela 356 br. 1, automobilska kompanija Porsche je obeležila specijalnim iznenađenjem za fanove, novim konceptom Mission X, koji će u nekom trenutku ući u serijsku proizvodnju.

Modeli 918 i Carrera GT bili su super sportski automobili kojima je nemački proizvođač svojevremeno dokazao da može i ume da radi šta god hoće, a sada je spreman za novu generaciju takvih automobila.

Zamisao je naravno bila obaranje rekorda, što znači da bi novi automobil trebalo da pređe 22 km dugu legendarnu stazu Nirburgring Nordšlajfe za najkraće moguće vreme i nadmaši rezultat od 6:35.183 koji je prošle godine postavio Mercedes-AMG One.

Cilj Poršea je bio da novi hipersportski električni automobil ima odnos snage i mase 1:1, odnosno da jednoj konjskoj snazi odgovara jedan kg težine, a to će za električni automobil biti posebno veliki izazov zbog velike mase baterije. Naime, izazov nije, na primer, imati 2.000 KS i 2.000 kg, ali će tada trpeti agilnost, posebno na vijugavim stazama.

Tako je Mission X možda slabiji od Rimac Nevere, ali je i mnogo lakši, dok njegova unutrašnjost predstavlja primer sportskog minimalizma u kojem ima mesta i za analognu štopericu, prenosi b92.

O specifikacijama ovog Poršea gotovo se ništa ne zna, budući da su predstavljeni samo neki detalji, poput toga da se baterija nalazi iza vozača i da koristi tehnologiju od 900 volti, koja garantuje veoma brzo punjenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор