Fiskalni savet se protivi vanrednim isplatama iz budžeta

Fiskalni savet Srbije saopštava da se protivi vladinim vanrednim isplatama iz budžeta, jer predstavljaju „nesistematsko i rastrošno“ upravljanje javnim finansijama, budući da će trošak od oko 550 miliona eura biti finansiran zaduživanjem države po vrlo nepovoljnim uslovima.

„Državni zvaničnici najavili su znatne promene fiskalne politike mimo standardne budžetske procedure i planova iz Fiskalne strategije. Vanredno povećanje penzija i plata u javnom sektoru, isplata 10.000 dinara za svako dete do 16 godina i dodatnih 100.000 vaučera za turizam izmeštaju vođenje fiskalne politike iz uređenog sistema upravljanja javnim finansijama“, navodi Savet u oceni najavljenih mera.

U Savetu kažu da vođenje fiskalne politike „od danas do sutra“ na osnovu diskrecionih odluka državnih zvaničnika predstavlja već veoma ozbiljan problem javnih finansija Srbije, a da nove mere ne samo što u dobroj meri obesmišljavaju budžetski proces, već su i ekonomski veoma upitne. Kako ističu, verovatno najproblematičnija od svih novih mera jeste vanredno povećanje penzija za 5,5 posto od septembra ove godine.

„Iako veličina ovog vanrednog povećanja penzija nema težinu da neposredno ugrozi stabilnost javnih finansija, ovo povećanje principijelno je veoma opasno i samim tim neprihvatljivo. Penzije su zbog svoje veličine ključne za održivost javnih finansija Srbije, uz plate u javnom sektoru i zato njihovo povećanje penzija ne sme da se određuje proizvoljno, već samo na osnovu objektivnih ekonomskih parametara koji uzimaju u obzir sposobnost domaće privrede da ih finansira“, navodi Savet u saopštenju.

U Savetu tvrde da se vanrednim povećanjem zarada u određenim delovima javnog sektora dodatno unosi nered u neodgovarajući sistem zarada u javnom sektoru, kao i da je ponovno neselektivno deljenje novca građanima ekonomski veoma štetna i socijalno neodgovorna politika, prenosi agencija Beta.

„Trenutno je najveći makroekonomski problem Srbije visoka inflacija, uz nizak privredni rast, pa neselektivna podela novca građanima može da dolije ulje na vatru visoke inflacije, a pritom nema kapacitet da ubrza privredni rast. Što je još gore, podsticanje rasta cena neodgovarajućim fiskalnim politikama moglo bi dodatno da ugrozi životni standard najsiromašnijih građana Srbije“, navodi Fiskalni savet.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор