U Nemačkoj ponovo nestašica lekova

Predsednik nemačkog nacionalnog udruženja farmaceuta Tomas Prajs je na televiziji ARD izjavio da je snabdevanje lekovima u toj zemlji povremeno zaista otežano, a da svakodnevna nestašica lekova pogađa oko 1,5 miliona građana.

– Pacijenti teško dolaze do antibiotika, a četiri petine lekova koji idu na recept su jeftini, generički medikamenti na koje su istekla patentna prava. Upravo tih lekova ima sve manje. Država ima odgovornost prema građanima i profitabilnost u ovakvom slučaju mora u zapećak – rekao je Prajs i poručio da snabdevanje mora biti prioritetno.

Ministar zdravstva Karl Lauterbah je nakon sastanka sa predstavnicima farmaceutske industrije obećao za predstojeću zimu popuštanje uskih grla u snabdevanju lekovima, rekavši da će situacija biti mnogo bolja, jer proizvođači rade bez prekida, pa će i proizvodnja biti znatno veća.

Inače, problemi sa zalihama dečijih lekova, na primer sirupa za obaranje temperature i protiv kašlja, eskalirali su prošle zime tokom talasa infekcija. Od kraja jula u Nemačkoj je na snazi zakon koji nastoji da poboljša snabdevanje i ublaži nestašice.

– Pre svega, nema mesta panici. Mora da prođe nešto vremena dok efekti zakona ne postanu vidljivi. Za trajno rešenje ključno je vraćanje proizvodnje lekova u Nemačku, ali će izgradnja fabrika potrajati. O rešenjima krize razgovaraću u Berlinu sa lekarima, farmaceutima i apotekarima – rekao je Lauterbah, zamolivši građane za strpljenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор