Nestašica delova obara proizvodnju vozila u Nemačkoj

Suočeni sa problemima u isporuci delova, Nemački proizvođači motornih vozila ove godine će proizvesti oko 700.000 automobila manje nego što je to prethodno bilo planirano, prenosi agencija Tanjug.

Pozivajući se na podatke kompanije „IHS Markit“, specijalizovani magazin „Automobilvohe“ navodi da je aktuelnom krizom posebno pogođena kompanija „Volkswagen“, koja će ove godine proizvesti za čak pola miliona vozila manje.

Kod brenda VW se nagomilalo pola miliona narudžbina, pa iz kompanije poručuju da će pokušati da stabilizuju proizvodnju i pored problema sa dostavom delova. „IHS Markit“ ističe da se zbog ovakve situacije VW fokusirao na premijum marke koje donose veći profit, zbog čega je povećana proizvodnja brenda Porše, a Audija blago smanjena.

I ostale nemačke kompanije muče se sa nabavkom delova, zbog čega će BMW u ovoj godini proizvesti 100.000, a Mercedes oko 80.000 automobila manje.

Ali nije to sve. Zbog manje proizvodnje smanjeni su i popusti na nova vozila. Prodavci u Nemačkoj trenutno daju minimalne popuste kakvi nisu viđeni za poslednjih deset godina, a pored toga kupac često mora i da neuobičajeno dugo čeka na dostavu vozila.

Nemači stručnjaci za sada ne očekuju da će uskoro doći do oporavka auto-industrije te zemlje, kao ni na globalnom nivou.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор