„Nemci da se pripreme na dugoročno visoke cene!“

Nemački ministar ekonomije Robert Habek je upozorio građane i kompanije da moraju da se pripreme na dugoročno visoke cene energije, poručivši da država ne može u potpunosti da apsorbuje povećanje cena, ni za kompanije, a ni za potrošače.

– Moraćemo i dalje da očekujemo visoke cene. To je gorka i teška istina i ja ne mogu nikoga poštedeti ove teške poruke – ne može se sprečiti prenošenje cena na potrošače – rekao je Habek na sastanku sa predstavnicima udruženja malih i srednjih preduzeća u Berlinu i podsetio da je vlada sastavila više programa pomoći kako bi osigurala likvidnost i zadržala dobavljače energije na tržištu, prenosi HR portfolio.

On je rekao da je većina nemačkih kompanija sklopila sa dobavljačima dugoročne ugovore o snabdevanju gasom, uz fiksne cene, što bi značilo da brojne kompanije neće osetiti posledice nestašice sve do 2023. godine, kada će cene nekih proizvoda porasti još više.

Naime, paket pomoći nemačke vlade privredi uključuje program zajmova državne razvojne banke KfW i subvencije troškova energije. Međutim, direktne subvencije vezane su za vrlo stroge uslove, istakao je Habek, budući da bi za državnu pomoć, prema proceni njegovog ministarstva, trebalo da konkuriše oko 4.000 firmi, što je tek delić ukupnog broja kompanija koje posluju u Nemačkoj.

– Ekonomija je trenutno pod ogromnim pritiskom. Osim turbulencija na energetskim tržištima, očigledno je da nam nedostaje radnika. Lanci snabdevanja takođe su postali krhki zbog rata u Ukrajini i pandemije korona virusa – naglasio je nemački ministar ekonomije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор