Srpski robot koji sam ore i kosi stiže na tržište

Novosadski startap tim „Farmbot“ konstruisao je specijalno robot-vozilo na daljinsko upravljanje i sa GPS navigacijom namenjeno održavanju voćnjaka, vinograda i zelenih površina, posebno onih na strmim padinama. Robotizovani rover, popularno nazvan “Spasoje”, pojednostaviće i pojeftiniti rad poljoprivrednim proizvođačima, prenosi sajt Privredne komore Srbije (PKS).

Za svoj “Soter Rover” Novosađani su na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji osvojili treću nagradu. Robot koristi alate za košenje, prskanje, oranje, čišćenje snega, a u stanju je i da vuče i prikolice sa 800 kilograma tereta, a ideja za ovakvu mašinu se rodila na obroncima Fruške gore gde članovi tima uzgajaju organsku lavandu.

– Naša misija je da olakšamo rad seljaka na teškim terenima i omogućimo ljudima da uz pomoć nove tehnologije ostanu i vrate se zemlji. U razgovoru sa lokalnim vinarima i voćarima uvideli smo da je nedostatak radne snage veliki problem. Takođe, rad klasičnih poljoprivrednih mašina na strmim terenima je bio veoma otežan i postojao je realan rizik da se voćarski traktori zbog nagiba terena prevrnu – kaže Nikola Lukičić, direktor firme Farmbot, koja se bavi tehnološkim razvojem robotike u proljoprivredi.

On je istakao da se automatizacijom ovih procesa doprinosi održivom razvoju poljoprivrede i naglasio da su potrebne nove investicije za razvoj novih modela robota koji će imati još veće performanse, koristiti alate za voćarske traktore i na taj način ih zameniti u potpunosti.

Prvi prototip ovog rovera nastao je sredinom 2019. godine, od kada se tehnologija stalno usavrašava, a robot se testira na terenu u svim vremenskim uslovima. “Spasoje” će se sledećeg meseca naći na tržištu, tako da će zainteresovani poljoprivrednici moći da iznajme ili kupe ovu višenamensku mašinu.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji organizovalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Radio televizijom Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор