Srpski proizvođači nameštaja izlažu na sajmu u Kelnu

Srpake kompanije Jela Jagodina, Forma ideale i Matis grupa, članice Grupacije proizvođača pločastog nameštaja Privredne komore Srbije (PKS), predstaviće svoje proizvode na prestižnom Međunarodnom sajmu nameštaja IMM u Kelnu od 13. do 19. januara.

– Kompanija Jela po četvrti put učestvuje na sajmu u Kelnu, a za ovu godinu ćemo prikazati nove kolekcije koje će biti u prodaji po završetku sajma. Ovaj sajam omogućava širenje domaće industrije nameštaja i zauzimanje značajnih pozicija na evropskom i svetskom tržištu. Ulaganjem u marketing podstičemo dalju proizvodnju i izvoz, a dajemo i podstrek ostalim kompanijama da se značajnije uključe u nove procese i izbore se za svoje mesto na tržištu. Uvereni smo da će izvoz, koji čini 60 posto naše ukupne prodaje, biti znatno povećan nakon sajma, kao i broj naših partnera – rekao je potpredsednik Grupacije i vlasnik kompanije Jela Miroljub Radovanović.

Sajam IMM Keln svake godine postavlja nove trendove u proizvodnji nameštaja i enterijera, a značajan je i po inovacijama koje predstavlja, a koje su glavne smernice ka kojima se industrija nameštaja i enterijera kreće u narednim godinama. Ovogodišnji sajam će okupiti gotovo 1.200 izlagača i oko 150.000 posetilaca, prenosi Srbija danas.

Srpske kompanije koje izlažu na ovom sajmu jesu lideri na domaćem tržištu u proizvodnji pločastog nameštaja i zapošljavaju blizu 3000 ljudi. Prema rečima Nataše Govedarice, sekretarke Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira, sektor proizvodnje pločastog nameštaja, po kojem je Srbija prepoznata u regionu i šire, poslednjih godina puno ulaže u nove tehnologije, automatizaciju procesa, inovacije i edukaciju.

Za deset meseci 2019. godine ukupan izvoz nameštaja iz Srbije iznosio je 225 miliona dolara, dok je uvoz vredeo 62 miliona dolara. Čak 57 procenata zaposlenih u drvnoj industriji, ili oko 12.600 ljudi, angažovano je upravo u industriji nameštaja, navode u PKS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор