Cene nekretnina u Nemačkoj postale neisplative

Nemački Savezni zavod za građevinu, urbanizam i prostorno planiranje je izvestio o značajno stagnirajućim elementima cena nekretnina u toj zemlji, za šta glavni razlog treba tražiti upravo u činjenici da su takve cene postale neisplative za građane.

Nemačke vlasti, a i stručnjaci, smatraju da bi se trend rasta cena zakupa i otkupa nekretnina mogao završiti već sledeće godine. Prema rečima Matijasa Valtersbahera, rast cena iznajmljenih i vlasničkih stanova u gradovima je završen, jer ljudi jednostavno više nisu voljni, a pre svega, ne mogu da izdvoje još više novca za stanovanje.

– S korona krizom, ratom u Ukrajini i rastućim troškovima energije, prilično se toga spojilo u poslednje dve godine. Novca je sve manje i pomoćni troškovi ponovo značajno rastu, a kao rezultat toga manja je potražnja za visokim zakupima bez grejanja, pa cene u tom slučaju padaju – rekao je Valtersbaher.

Stručnjaci za analitiku iz Odeljenja za istraživanje Dojče banke smatraju da bi snažan rast cena mogao prestati već 2024. godine, jer će investitori zbog viših kamatnih stopa ponovo početi da se više oslanjaaju na obveznice, a ne na nekretnine.

„U trenutku kada obveznice ponovno počnu da donose atraktivne prinose potražnja za stambenim nekretninama mogla bi se srušiti praktično preko noći. Neće biti ‘masovne korekcije’, ali će doći do određenog stepena suzdržanog pada cena”, piše ekonomista Johen Mebert.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор