U Nemačkoj litar suncokretovog ulja 5 eura

Mnoge nemačke prodavnice muče se sa nedostatkom suncokretovog ulja i ulja od repice, budući da su zbog rata u Ukrajini isporuke već nedeljama ograničene, a cene određenih prehrambenih proizvoda ne prestaju da rastu, piše „Focus Online”.

Neki trgovinski lanci već su poskupeli svoje marke ulja za čak 550 procenata u odnosu na cenu iz januara, dok će kompanija Aldi suncokretovo ulje marke Ondosol ubuduće prodavati za 4,99 eura po flaši, što je cenovna razlika od 3,20 eura u odnosu na rasprodato ulje marke Bellasan.

Budući da su suncokretovo i ulje od repice trenutno uglavnom rasprodati u većini prodavnica, mnogi trgovci mešovitom robom sada već ograničavaju broj flaša koje jedna osoba može da kupi, s obzirom na to da se zbog straha od nestašica kupci u poslednjih nekoliko nedelja grabe za ulje.

Focus Online navodi da stručnjaci iz prehrambene industrije očekuju dalji rast cena, zbog čega bi suncokretovo ulje ubrzo moglo da košta koliko i puno skuplje maslinovo, čija prosečna cena po litru trenutno iznosi 6,50 eura.

Inače, cene ne povećava cene samo Aldi, već i Rewe, u čijim prodavnicama suncokretovo ulje marke Thomy košta 5,05 eura po litru. Sem toga, veliki broj trgovaca podiže cene i drugih proizvoda i najavljuju da se poskupljenje hrane neće tako brzo zaustaviti.

Od početka rata u Ukrajini mnogi su proizvodi već poskupeli u Nemačkoj, kao na primer zobene pahuljice od 500 grama, koje su sredinom januara koštale 49 centi, a sada su za deset centi skuplje, odnosno za oko 20 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор