Nemački ugostitelji više ne spremaju pomfrit

Nemački građani, usled krize i neizvesnosti izazvane ratom u Ukrajini, već uveliko gomilaju osnovne namirnice. Rafovi sa preskupim suncokretovim uljem su prazni u prodavnicama, zbog čega su tamošnji ugostitelji prinuđeni da iz jelovnika izbace pomfrit.

S obzirom na to da je Ukrajina značajan proizvođač suncokretovog ulja i ulja od uljane repice iz kog Nemačka uvozi ove namirnice, nemački građani sad već uveliko strahuju da će uskoro morati da se odreknu pomfrita, piše Bild.

O tome svedoče i prvi ugostitelji, poput Fredija Bazela iz Darmštata, koji su pomfrit već izbacili iz jelovnika. On je potvrdio da ima probleme sa nabavkom jestivog ulja za fritezu, kao i da je suncokretovo ulje postalo veoma skupo.

Kako je objasnio, u januaru je ulje od uljane repice plaćao 90 euro centri po litru, a danas ga to košta i do četiri eura što je po njegovom mišljenju preskupo, pa bi bilo neizbežno drastično povećati cenu pomfrita.

Inače, cene ulja su u nemačkim supermarketima skočile za 29 procenata. U prodavnicama u susednoj Austriji nema problema sa ponudom ulja, jer se tamo nudi ulje uljane repice i suncokreta iz domaće proizvodnje. Međutim, austrijski ugostitelji su ranije koristili mnogo jeftinije ukrajinsko ulje koje sada neminovno moraju da zamene ovim iz domaće proizvodnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор