Srbija kreće u vađenje nemačke flote iz Dunava

Srbija je u Službenom listu Evropske unije objavila informaciju o pokretanju međunarodnog tendera za izbor izvođača za uklanjanje potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava.

Posle dve i po godine pripreme projekta, izrade tehničke i tenderske dokumentacije, uključujući tu i snimanje prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava na potopljenim brodovima, kao i obezbeđivanja finansijskih sredstava, Srbija konačno ulazi u finalnu fazu realizacije ovog projekta.

– Vlada Srbije je odlučila da posle višedecenijskog zapostavljanja saobraćajne i lučke infrastrukture na Dunavu pokrene investicije koje će pospešiti razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora kroz ulaganja u luke, bezbednost plovidbe, ali i uređenje naših reka, kako bi bile plovne 365 dana u godini. Verujem da ovaj projekat u najvećoj mogućoj meri pokazuje ogromne kapacitete naše administracije koja je sposobna da se nosi sa svim zahtevima ovog projekta koji je po svojoj kompleksnosti jedan od najsloženijih – rekao je ministar Tomislav Momirović.

Ovim projektom je obuhvaćeno deminiranje i uklanjanje 21 potopljenog ratnog broda, koji širinu plovnog puta Dunava sužavaju sa propisanih 180 na svega 90 metara. Nemački brodovi se nalaze na lokaciji nizvodno od HEPS „Đerdap 2“, koja obuhvata površinu od blizu 7 rkm, a tu se nalaze od kraja Drugog svetskog rata, nakon što je nemačka vojska odlučila da potapanjem brodova uspori napredovanje Crvene armije Dunavom prema Nemačkoj.

Vrednost planiranih radova procenjena je na 29 miliona eura, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava iz WBIF fonda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор