Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada

U okviru regionalne incijative „Otvoreni Balkan“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, juče su u Tirani potpisali Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu, kao i još 5 drugih sporazuma.

Tim povodom, predsednik Vučić je sa jučerašnjeg skupa u Tirani poručio kako veruje da je ovo jedna od najvećih ideja u današnjoj Evropi za koju je, kako je rekao, sada sto posto siguran da niko ne može da je zaustavi, prenosi TV Prva.

– Ovde nije reč ni o Velikoj Srbiji, ni o Velikoj Albaniji i ne znam kakvoj Makedoniji. Ovde je reč o tome da se ne izgubimo u raspravama između prošlosti i sadašnjosti, a da nam ne stane budućnost. Ovde je priča o tome kako možemo da uredimo našu zajedničku budućnost na neuporedivo bolji način, kako da živimo i radimo zajedno, kako naši poljoprivrednici i industrijski proizvođači, ali kako i svi obični građani mogu da žive neuporedivo bolje u budućnosti i kako mi možemo da imamo više turista iz Albanije i Severne Makedonije u Beogradu, na Kopaoniku, Zlatiboru, Vrnjačkoj banji, Nišu, Novom Sadu, i kako vi možete da privučete ljude iz Srbije da dođu na divnu albansku obalu, na fantastična makedonska jezera i u svaki od vaših gradova – rekao je srpski predsednik.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je podsetio da je na samom početku ove inicijative naglašeno da je „Otvoreni Balkan“ autentični udruženi proces Severne Makedonije, Albanije i Srbije, koji je otvoren za sve zemlje u regionu.

– Kada je održan prvi sastanak „Otvorenog Balkana“ u julu, u Skoplju, nakon prvog potpisivanja smo pokazali da se snažna politička volja može transformisati u brzo delovanje naših institucija, što bez sumnje pokazuje kapacitet naših zemalja da implementiraju brze, efikasne i napredne reforme. To su iste mogućnosti koje ćemo pokazati institucijama Evropske unije – poručio je Zaev.

Albanski premijer Edi Rama je na jučerašnjem sastanku takođe potvrdio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ može uključivati i Grčku, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, pa čak i Tursku.

– Sve ove zemlje pokušavaju da se reše naziva Balkan, a sada odjednom misle da to postaje atraktivno i postajaće sve atraktivnije za njih. Bugarska i Rumunija oklevaju da se pridruže sada i mi smo potpuno vesni da postoji nesigurnost, ali uz potpunu podršku administracije SAD i uz podršku nekih važnih država EU, poput Holandije i Francuske, kao i Brisela, dokazujemo koliko je ova inicijativa inkluzivna – izjavio je albanski premijer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор