Godišnji prihod srpskih slobodnih zona 4,5 mlrd. €

U subotičkoj Gradskoj kući juče je održana sednica Grupacije slobodnih zona Srbije, a povodom obeležavanja 25 godina postojanja i rada subotičkog Privrednog društva za upravljanje gradskom slobodnom zonom.

– Imamo zadovoljstvo da budemo domaćini sastanka Grupacije slobodnih zona Srbije, tela koje okuplja rukovodioce svih 15 slobodnih zona koje posluju u Srbiji. Sa nama su i funkcioneri Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije, a koliko je značajno kada se ovi ljudi okupe, govori činjenica da je njihov rad povezan sa 200 kompanija koje posluju u režimu slobodnih zona, a koje zapošljavaju oko 38.000 radnika u našoj zemlji – rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, a prenosi gradski portal.

On je dodao da su Subotičani posebno ponosni na lokalno Privredno društvo za upravljanje slobodnom zonom, s obzirom na to da se stara o potrebama čak deset kompanija koje posluju u njihovom režimu, a koje zapošljavaju oko 6.400 radnika.

– Današnji radni i operativni skup je najbolji način da se zajedno sa kolegama iz cele Srbije razmene iskustva i donesu važne odluke za dalji razvoj ove važne delatnosti u našoj privredi, koja donosi godišnji promet 4,5 milijarde eura, od kojih se oko 800 miliona ostvari upravo u Subotici – istakao je Bakić.

Prema rečima direktorke Uprave za slobodne zone Jasmine Štambuk, 15 osnovnih slobodnih zona u našoj zemlji nalaze se na teritorijama 24 lokalne samouprave, a pored njih postoje i podzone.

– Takava je situacija i sa Slobodnom zonom Subotica koja posluje i na teritoriji Opštine Kikinda. Slobodna zona Subotica nije samo jedna od najstarijih u Republici Srbiji, ona je zaista jedna od najuspešnijih, a podaci i njihovi rezultati svedoče o tome. Ona je već godinama unazad lider u visini vrednosti prometa ostvarenog u slobodnim zonama, a da ne pričamo o kvalitetu korisnika i kompanija koje tu rade. Najuspešnije slobodne zone su uvek tamo gde imaju veliku podršku lokalne samouprave. Grad Subotica prednjači u tome i ja se zahvaljujem na podršci koju smo mi, kao Uprava, dobili od njih, ali i u ime svih slobodnih zona u Srbiji kojima je Slobodna zona u Subotici uzor – poručila je Štambukova i dodala kako veruje da će taj model moći da se primeni i u drugim slobodnim zonama u Srbiji.

Predsednik Grupacije slobodnih zona Srbije Slobodan Mišković je izvestio da je u okviru obeležavanja jubileja Slobodne zone Subotica održana i Skupština Grupacije slobodnih zona Srbije.

– S obzirom na to da nam je Subotica domaćin, da je Slobodna zona Subotica primer dobrog poslovanja, posebno poslednjih godina, sa odličnom podrškom lokalne samouprave u tom celokupnom procesu, iskoristićemo ovu priliku da našoj grupaciji postavimo neke nove ciljeve za budući period – rekao je Mišković, podsetivši da slobodne zone generišu oko 15 posto ukupnog izvoza naše zemlje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор