Poskupeli buter u Nemačkoj duplo jeftiniji nego u Srbiji

Pakovanje butera od 250 grama u trgovinskom lancu „Aldi“ u Nemačkoj poskupelo je sa 1,29 na 1,99 eura, što je najviša cena ovog artikla u Nemačkoj od uvođenja eura 2002. godine. Međutim, i ovako visoka cena butera u Nemačkoj i dalje je znatno niža od cene sličnog artikla u Srbiji.

U svom objašnjenju Aldi Jug navodi da je rast cene butera posledica slabe ponude i velike potražnje na tržištu, ali i poskupljenja sirovina od kojih se buter pravi, prenose „ekonomske vesti“.

Nemačka kompanija Aldi je lanac jeftine, diskontne prodaje, pa kad Aldi podigne cenu nekog proizvoda, onda i ostali trgovinski lanci počinju da dižu svoje cene. Po mišljenju nemačkih stručnjaka, tendencija poskupljenja butera će se nastaviti.

Posmatrano s druge strane, u trgovinskim lancima u Srbiji „Alpenbutter“ od 250 grama nemačke kompanije „Meggle“ košta 385 dinara, odnosno 3,2 eura. Ali, ne samo da je u Srbiji 250 grama butera gotovo duplo skuplje nego u Aldiju, već je i 250 grama butera u Nemačkoj jeftinije od 200 grama butera u Srbiji, gde mu je cena 280 dinara ili oko 2,3 eura.

Inače, prosečna plata u Srbiji je oko 400 eura, dok je u Nemačkoj oko 3.000 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор