Nekretnine u Berlinu duplo jeftinije nego u Beču

made-in-germany-rs-berlin-brandenburgertor

Internet platforma za nekretnine “Immobilien Scount 24” uporedila je cene stanova i kuća u gradovima Austrije i Nemačke i došla do zaključka da su cene u Austriji znatno veće, tako da su, na primer, nekretnine u Beču dvostruko skuplje nego u Berlinu.

Za ukupnu prosečnu godišnju zaradu u Beču je u prošloj godini moglo da se kupi 5,5 kvadratnih metara (4.070 eura po kvadratu), dok je u Berlinu za isti novac mogao da se kupi 9,1 kvadratni metar, prenosi agencija “Tanjug”.

Sa prosečnim godišnjim prihodom u Minhenu je moglo da se kupi 6,2 kvadrata, a u Hamburgu 8 kvadrata. U Salcburgu i Insbruku za godišnju platu moglo je u proseku da se kupi samo 5 do 6 kvadrata, dok je u Hajdelbergu i Ingolštatu za taj novac bilo moguće kupiti 8 do 9 kvadrata stambenog prostora.

Šef austrijskog internet portala Kristijan Novak je objasnio da je nivo cena objekata u Austriji sličan kao i u Nemačkoj, ali da se preduslovi usled kupovne moći vidno razlikuju.

– Analiza je pokazala da stanovanje u Austriji košta mnogo više nego u susednoj Nemačkoj. U odnosu na primanja, kirije u austrijskim gradovima su 2015. godine bile vidno veće nego u Nemačkoj. Udeo kirije za stan od 80 kvadrata u raspoloživom godišnjem prihodu je znatno veći u Austriji nego u Nemačkoj – navodi Novak.

U Insbruku udeo kirije za stan od 80 kvadrata iznosi 52,9 procenata godišnjih primanja, u Beču 46,74, Salcburgu 46,2, dok je u Minhenu to 45,93. U Hajdelbergu iznosi 40,7 procenata, u Hamburgu 38,5, Berlinu 38,32 i Ingolštatu 37,4 procenta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор