Nemačka produžila mere za ulazak u zemlju

Nemačka vlada je odlučila da do kraja maja nastavi da primenjuje propise za ulazak u zemlju, pošto je ocenila da trenutna situacija sa pandemijom korona virusa još uvek ne dozvoljava njihovo potpuno ukidanje.

“Da bismo se zaštitili od širenja koronavirusa, propisi o ulasku za sada ostaju na snazi za povratnike sa odmora i za putnike u Nemačku“. Portparol Saveznog ministarstva zdravlja je potvrdio da će putnici iz trećih zemalja stariji od 12 godina ostati u obavezi da pokažu dokaz o vakcinaciji ili oporavku od korona virusa kako bi mogli da uđu u zemlju, prenosi Schengen VisaInfo.

Putnici koji ulaze u Nemačku na osnovu sertifikata o vakcinaciji moraju biti vakcinisani poslednjom dozom u poslednjih 180 dana, odnosno da su primili buster dozu, ili će se njihova vakcinacija smatrati nevažećom. Pored toga, Nemačka kao validne priznaje samo vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) i usvojila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a to su vakcine Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson ili Novavaks.

Takođe, potvrde o oporavku se prihvataju samo ukoliko je putnik bio zaražen kovidom u poslednjih 90 dana pre putovanja u Nemačku. Oni koji nisu vakcinisani, niti su prethodno bili zaraženi moraće da pokažu negativne rezultate PCR ili antigen testa na koronavirus ne starije 48 sati pre dolaska u Nemačku.

Pravila koja ostaju na snazi uključuju i meru karantina za povratnike iz takozvanih područja visokog rizika, mada trenutno nijedna zemlja nije označena kao takva od strane nemačke Savezne vlade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор