Nemački farmaceuti se bogate na hemoterapiji

Nemački farmaceuti koji proizvode lekove za lečenje kancera mogu da zarade i više od 1.000 eura samo na jednoj dozi hemoterapije, zbog čega zdravstveno osiguranje preplaćuje ove lekove do potencijalnog iznosa do 500 miliona eura godišnje.

Sve je veći broj nemačkih bolnica koje farmaceuti drže u šaci, jer je u pitanju veoma unosan posao, posebno što se tiče lekova protiv raka. Procenjuje se da je danas više od stotinu nemačkih domova zdravlja direktno ili indirektno u rukama farmaceuta, između ostalog i zbog visokog profita koji farmaceuti ostvaruju na lekovima protiv rakapiše Tportal.

Ovo potvrđuje nekoliko nemačkih medija koji tvrde da su dobili interne cenovnike veletrgovaca lekovima, iz kojih se vidi da farmaceuti zarađuju ogroman novac na lekovima za hemoterapiju. To dovodi do ogromnog raskoraka između iznosa koji zdravstveno osiguranje plaća proizvođačima za ove lekove i cene po kojoj se može nabaviti kod veletrgovaca.

Naime, za kutiju jednog od najčešće korišćenih lekova bevacizumaba, zdravstveno osiguranje farmaceutu plaća 1.109 eura, a on se može kupiti od veletrgovca za 360 eura, što jasno pokazuje da farmaceut na svakom pakovanju zarađuje 749 eura više. Na drugom sličnom leku trastuzumabu, zarada farmaceuta čak prelazi hiljadu eura.

U Nemačkoj 300 farmaceuta pravi ove lekove protiv raka. Svaka kesa za infuziju se priprema posebno, jer se doza hemoterapije izračunava na osnovu visine i težine pacijenta. Ovo mešanje traje nekoliko minuta, a farmaceut za pravljenje leka dobija od zdravstvenog osiguranja paušal od 100 eura po infuziji. Za razliku od gotovo svih drugih lekova, farmaceuti mogu sa proizvođačima i prodavcima slobodno da pregovaraju o cenama lekova protiv raka.

Problem je i u tome što zdravstveno osiguranje često ne zna koje su stvarne nabavne cene i plaćaju farmaceutima unapred dogovorene iznose. Interni cenovnici su pokazali da na samo pet najprodavanijih aktivnih supstanci koje se koriste u hemoterapiji, zdravstvene osiguravajuće kuće mogu uštedeti i do 500 miliona eura godišnje. Zbog toga su recepti za lekove protiv raka veoma popularni među farmaceutima, ali se do njih teško dolazi.

Nekada ranije je postojala praksa da su neki farmaceuti čak i podmićivali doktore da od njih dobiju recepte, dok su drugi kupovali ili otvarali domova zdravlja u kojima se, između ostalog, lečio i rak. Iako je ta praksa zakonom zabranjena od 2012. godine, farmaceuti su, međutim, uspeli kreativno da zaobiđu zabranu kupovinom akcija kompanija koje su tada postale vlasnice brojnih domova zdravlja.

Ovakve poslovne modele u zdravstvenom sistemu koji su sve privlačniji investitorima, želi da spreči nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah koji je izjavio da vlada ne želi domove zdravlja kojima upravljaju investitori, a posebno ne želi da su ti investitori farmaceuti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор