Nemačka na udaru nestašice lekova

Nemačke apoteke se već duže vremena bore sa neviđenom nestašicom lekova, budući da najveća evropska privreda jedva da poseduje domaću proizvodnju pojedinih preparata, ali se i ona proizvođačima ne isplati, piše Dojče vele.

– Nedostaju nam antibiotici, lekovi protiv bolova, ali i za pritisak, kancer, želudac, srce… Posebno nam je teško da se pobrinemo za decu. Problema sa snabdevanjem je bilo i letos, ali ipak samo sporadično, jer bi to potrajalo možda dve nedelje. Sada je situacija zaista loša – kaže rezignirano vidno deprimirani apotekar Fatih Kajnak u čijoj apoteci u Berlinu trenutno nedostaje 274 medikamenta.

Kad imaju temperaturu ili bolove, bebama i maloj deci se, umesto pilula, daju sirupi koji sadrže aktivni sastojak paracetamola ili brufena. U Nemačkoj se svake godine proda više od deset miliona takvih sirupa, ali su police u apotekama trenutno uglavnom prazne, a nedostaju i penicilinski i antibiotski sirupi.

U takvoj situaciji, dečija odeljenja su toliko preopterećena zbog velikog broja slučajeva respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), da čak i životno ugrožena deca moraju satima da čekaju na prijem, a pošto su ambulante pune, deca se šalju kući. Pri tom, lekovi su sve ređi i u bolnicama.

Zato su mnoge apoteke ponovo počele da same spravljaju sirupe za spuštanje temperature. Međutim, ukoliko bi se uzeli u obzir troškovi sirovina, osoblja i rada, flašica takvog sirupa bi na tržištu morala da košta 20 eura i upravo su takve cene dovele tržište u Nemačkoj u ovakvu situaciju. Naime, proizvodnja pojedinih preparata se u nemačkoj i evropskoj farmaceutskoj industriji jednostavno ne isplati.

Na primer, zdravstveno osiguranje plaća kompanijama 1,36 eura po flašici sirupa paracetamola i taj iznos nije povećan već deset godina, ali je u međuvremenu cena aktivnog sastojka paracetamola samo ove godine poskupela za 70 procenata.

Lekari i opozicioni političari zahtevaju od savezne nemačke vlade hitne mere, a mnogi zahtevaju sazivanje samita savezne i pokrajinskih vlada o centralizovanim nabavkama lekova. Stručnjaci se zalažu i za državnu proizvodnju esencijalnih lekova i kažu da je vreme da se proizvodnja vrati iz Azije u Nemačku.

Farmaceutska industrija traži povećanje naknada za lekove, a njeni predstavnici poručuju da bi ugovori, po kojima zdravstvena osiguranja plaćaju samo fiksne iznose, morali biti suspendovani, bar dok više kompanija ponovo ne krene u proizvodnju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор