Porše prikupio na Frankfurtskoj berzi 9,4 mlrd. €

Nemačka automobilska kompanija Porše (Porsche) postala je deo berzanskog indeksa DAX, pošto je krajem septembra debitovala na Frankfurtskoj berzi, javlja nemačka novinska agencija DPA.

Naime, Poršeova matična kompanija Folksvagen (Volkswagen) je inicijalnom javnom ponudom deonica Poršea prikupila gotovo 9,4 milijarde eura, čime je Poršeov debi na berzi postao najveći u Nemačkoj od prvog emitovanja akcija telekomunikacionog giganta Dojče Telekoma 1996. godine.

Inače, Indeks DAX kombinuje 40 nemačkih najboljih kompanija čije deonice se kotiraju na Frankfurtskoj berzi. Akcije kompanije Porše, sa sedištem u Štutgartu, koja je u vlasništvu Folksvagena, krajem septembra su počele da se kotirati na Frankfurtskoj berzi po početnoj ceni akcija od 82,50 eura, da bi kasnije porasle na 95,34 eura.

Prema pisanju DPA, simbolično zvonjenje na početku trgovanja moralo je biti pomereno sa jutarnjeg otvaranja na vreme ručka, a čelnici Poršea su propustili događaj zbog problema sa poletanjem aviona usled lošeg vremena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор