Dinastija Porše se uključuje u kosmičku trku

Porodična holding kompanija Porše, koju kontrolišu povezane porodice Porše i Pijeh, a koja kontroliše i celu Folksvagen grupaciju (VW), najnoviji je veliki ulagač koji, preko razvoja tehnologija budućnosti, pretenduje na vodeću ulogu u svetskoj kosmičkoj utakmici.

Naime, kompanija je najavila investicije u nemački Isar Aerospejs, svemirski startap koji nastoji da s proizvodnjom raketa i lansiranjem satelita parira aktuelnim igračima na ovom terenu, kompanijama Blu Oridžin (Blue origin) vlasnika Džefa Bezosa i SpejsEksu (SpaceX) Ilona Maska, izveštava CNN.

Iako Blu Oridžin i SpejsIks vode milijarderi koji su već dobrano odmakli u svojim svemirskim misijama sa ljudskom posadom, Isar Aerospejs veruje da sa lansiranjem malih satelita u Zemljinu orbitu ipak može da se takmiči na ovom dinamičnom tžištu. S tim u vezi, kompanija je prvi probni let već planirala za sledeću godinu.

U ovaj projekat Porše će uložiti 75 miliona dolara, zajedno sa kompanijom za rizični kapital „HV Kepital“ i švajcarskom bankom Lombard Odier, a u okviru runde finansiranja vredne ukupno 165 miliona dolara prikupljenih i od dosadašnjih investitora. Iz Poršea preciziraju da će ovim potezom steći i „mali jednocifren procenat vlasničkog udela“.

“Ovo finansiranje će omogućiti Isar Aerospejsu da dalje ulaže u lansiranje, testiranje i proizvodnu infrastrukturu za svoju uglavnom automatizovanu proizvodnju raketa i komercijalizaciju poslovanja”, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Iako se radi o relativno malom poslu za Porše, ipak je to važan potez za firmu koja uglavnom ulaže u automobilsku industriju, a najnoviji je primer zahuktale kosmičke trke koja uzima sve više maha među privatnim kompanijama i njihovim vlasnicima milijarderima, ocenjuje CNN.

“Uvereni smo da će ekonomičan i fleksibilan pristup svemiru omogućiti inovacije u mnogim industrijskim sektorima. Sa projektom Isar Aerospejsa, Porše ulaže u kompaniju koja je u dobroj poziciji da se etablira kao vodeći evropski proizvođač kosmičkih vozila“, poručio je u saopštenju Luc Meške, izvršni direktor Poršea zadužen za upravljanje investicijama.

Nemačka svemirska agencija je, u ime nemačke vlade, u maju ove godine kompaniji Isar Aerospejs dodelila posao lansiranja dva satelita u Zemljinu orbitu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор