Porše postao najvredniji auto brend u Evropi

Nemačka kompanija Porše svrgnula je sa trona svoju matičnu kompaniju Folksvagen, postavši najvredniji proizvođač automobila u Evropi.

Vrednost novouvrštenih akcija proizvođača sportskih automobila skočila je juče na prepodnevnom trgovanju na Frankfurtskoj berzi na 93 eura, čime je njegova tržišna kapitalizacija dostigla 85 milijardi eura, javlja agencija Rojters.

Nakon pada na 81 euro u ponedeljak, što je ispod nivoa sa prošlonedeljne Incijalne javne ponude (IPO), cena Poršeovih akcija ponovo je porasla, budući da su investicione banke koje su bile uključene u njegovo listiranje kupile gotovo 3,8 miliona akcija za 312,8 miliona eura u okviru tzv. opcije „zelena cipela“ koja daje pravo debitantu na berzi da emituje i proda investitorima više akcija nego što je prvobitno najavljeno.

Nakon izbijanja Poršea na prvo mesto liste najvrednijih evropskih automobilskih kompanija, Folksvagen je pao na drugo mesto sa tržišnom vrednošću od 77,7 milijardi eura, dok je Mercedes-Benc skliznuo na treće mesto sa 57,2 milijarde eura tržišne vrednosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор