Nemački MTU Aero Engines otvorio fabriku u Novoj Pazovi

Nemačka kompanija MTU Maintenance Serbia otvorila je u četvrtak u Novoj Pazovi svoju novu fabriku za popravku delova avionskih motora, koja se prostire na površini od čak 26 hektara.

– Krajem 2019. počeli smo da zapošljavamo i obučavamo prve radnike. Tada nisu bila moguća putovanja, pa je trebalo preduzeti mnogo mera kako bi bilo moguće izvesti obuku u Nemačkoj. Paralelno sa obukom uspostavili smo dobru saradnju sa avio akademijom i od ove godine imamo dobro obučen tim. Prošlog leta smo ovde stajali u šatoru na polju, a za 11 meseci sagrađena je najmodernija fabrika – izjavio je na otvaranju fabrike direktor kompanije Rajner Beker.

Prema rečima ambasadorke Nemačke u Srbiji Anke Konrad, nemačke investicije nisu samo statistika, jer je nemačko-srpska saradnja veoma raznolika i obuhvata i saradnju sa školskim ustanovama, prenosi eKapija.

– Danas možemo svedočiti o rezultatu teškog rada posvećenog tima. Kada smo počeli ovo putovanje, pre otprilike četiri godine, još tada sam bio ubeđen da ćemo naći savršno mesto koje će odgovarati svim našim željama. Ovde u Novoj Pazovu pronašli smo lokaciju koja logistički odgovara svim našim zahtevima. Za manje od 19 meseci sredili smo sve neophodne ugovore i počeli izgradnju. Ubeđeni smo da tržište odgovara svim našim prohtevima i usmerenju na održivu avio industriju – poručio je Mihel Švajb, član izvršnog odbora matične kompanije MTU Aero Engines.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je objasnio da se ideja za ovu investiciju, u koju je država uložila 14, 6 miliona eura, rodila pre šest godina, kada je Florijan Han iskoristio svoj ugled i razovarao sa ljudima iz MTU pomenuvši im Srbiju kao moguću destinaciju, a tri godine kasnije krenulo se u realizaciju.

– Naša prednost su ljudi, a bez dualnog obrazovanja ne bismo imali mnoge kompanije danas ovde – rekao je Vučić i dodao da ljudi koji rade u kompaniji MTU imaju zagarantovano tržište za narednih 60 godina.

Kompanija MTU Maintenance Serbia deo je nemačke kompanije MTU Aero Engines, jednog od vodećih proizvođača avio motora u svetu. Izgradnja fabričkog pogona u Novoj Pazovi, na površini od 37.000 kvadratnih metara, počela je 5. jula 2021. kada je rečeno da je investicija vredna 100 miliona eura i da će u njoj biti posla za 500 radnika. Kako je najavljeno, kada poslovanje MTU u Srbiji dostigne pun kapacitet, broj radnih mesta će dostići brojku od 2.000.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор