Najčistiji automobil na svetu skuplja i prašinu sa guma

Za prototip automobila, nazvanog ZEDU-1, Nemački svemirski centar (DLR) i kompanija HWA tvrde da je trenutno ekološki najprihvatljivije drumsko vozilo na svetu koje ne emituje ni ugljen dioksid, niti išta drugo, pa čak ni finu prašinu.

Naime, za razliku od drugih automobila, aerodinamična električna limuzina ZEDU-1 bi trebalo da u okolinu emituje znatno manje prašine od kočnica i čestica gume koje nastaju usled trenja sa asfaltnom podlogom, piše Revija HAK.

Trenje kod kočnica je eliminisano novom vrstom električne kočnice, začnije magnetnom indukcionom kočnicom sa više diskova, koja je integrisana u elektromotor umesto u točkove i obezbeđuje dodatno usporavanje.

Pored toga, naučnici su potpuno prekrili i aerodinamički optimizovali točkove, tako da se mikročestice sa guma pomoću vakuuma usisavaju u sistem filtera, poput usisavača. Emisija ovih čestica bi trebalo da se potpuno neutralizuje do brzine od 50 km na čas, a pri većim brzinama od 70 do 80 posto.

U Nemačkom svemirskom centru (DLR) kažu da obe ove tehnologije sada treba dalje razvijati zajedno sa industrijom, kako bi se jednog dana našle u serijskoj proizvodnji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор