Strane firme počinju da izbegavaju dobavljače iz Srbije

Strane firme počinju da izbegavaju dobavljače iz naše zemlje čak i kada su po cenama povoljniji od drugih proizvođača, a sve zbog problema koji mogu nastati jer je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, izvestio je Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku kompanijama.

Kako je objasnio, privrednici koji su poslednjih meseci učestvovali na sajmovima u svetu žale se da strane kompanije počinju da biraju za dobavljače firme iz evropskih zemalja, čak i kada su im proizvodi skuplji nego roba naših kompanija, prenosi agencija Beta.

– Na poslednjim privrednim sajmovima u svetu primećeno je da su strane kompanije počele da zaziru od srpskih firmi, jer zemlju doživljavaju kao politički neopredeljenu između dva bloka u svetu zbog rata u Ukrajini. Na mesto firmi iz Srbije uskaču firme iz Bugarske i Rumunije, koje su članice Evropske unije (EU), i zbog opredeljenja za tu zajednicu ne rizikuju da i same budu pod sankcijama – rekao je Rajić i dodao da u ovom trenutku nema najava stranih investitora za preseljenje investicija usled straha od mogućih sankcija Srbiji.

On je istakao da se stranci, kada potpisuju ugovore na određeni period, plaše da ne dođe do nekih problema pa da ne mogu da realizuju ugovore. Kako je naveo, raspoloženje stranih investitora je za sada dobro, a čak 95% nemačkih investitora je izjavilo da su zadovoljni uslovima poslovanja. Međutim, Rajić je ocenio da postoji opasnost ukoliko se nastave pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i da to može da spreči dolazak novih investicija.

– Potrebi su nam stabilni uslovi poslovanja koji će zavisiti od opredeljenja Srbije, posebno iz razloga što sukob neće biti privremenog karaktera. Strani investitori slušaju preporuke svojih vlada i to se videlo i po povlačenju stranih firmi iz Rusije. U Srbiju najveći broj investitora dolazi iz Evrope, najviše novca je iz njihovih fondova, pa je zbog toga važno opredelenje u spoljnoj politici – rekao je Rajić.

Prema njegovom mišljenju, povoljnija cena struje i gasa u Srbiji nije tako velika komparativna prednost koja bi mogla i u eventualnim neprilikama da zadrži investitore, jer i u evropskim zemljama cene nisu mnogo više za određene industrije.

– Razlika u ceni struje u Srbiji i u zemljama istočne Evrope nije velika, u Češkoj je, na primer, skuplja za pojedine grane 17%. Tamo se cene određuju prema granama industrije. Ni cena gasa u nekim evropskim zemljama nije linearno povećana – navodi Rajić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор