Nemački proizvođač igračaka ide u stečaj

Nakon što je sredinom jula sproveo rezove i otpustio deo radnika, nemački proizvođač igračaka Haba iz Bad Rodaha u saveznoj pokrajini Bavarskoj, sada je pokrenuo samoupravni stečajni postupak, javlja Fenix magazin.

Kompanija, koja u Gornjoj Franačkoj zapošljava 2.000 ljudi, je objavila da je ovaj korak bio neizbežan, a sud okruga Koburg joj je odobrio zahtev za otvaranje stečaja u samoupravnom postupku i odredio formiranje privremene samouprave. Tim povodom, upravnik okruga Koburg, Sebastjan Strobel (CSU), je govorio o „apsolutnom udarcu za region“.

– Haba je u svojoj istoriji dovoljno često dokazivala kako može da prevlada izazove i promene i da krene u dobru budućnost. Jedno je jasno: redovno se događa da kompanija izađe jača iz procesa samoupravljanja – rekao je Strobel.

I u kompaniji kažu da su optimistični i poručuju da samouprava znači „priliku za potpuno novi početak“ i dugoročno postavljanje porodičnog posla na čvrste finansijske temelje nakon ekonomskih turbulencija proteklih nedelja i meseci. Samoupravna nesolventnost u koju kreće Haba omogućiće menadžmentu restrukturiranje i održavanje kompanije u životu, navodi se u pismu generalnog direktora Marija Vilhelma.

Porodična firma Haba je osnovan pre više od 85 godina. Sa 2.000 radnika u Gornjoj Franačkoj jedan je od najvećih poslodavaca u celoj regiji. Haba prodaje drvene igračke u preko 50 zemalja, navode nemački mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор