Nemačka počinje postavljanje dalekovoda od severa do juga

Nemačka je, nakon decenije kašnjenja, započela postavljanje najvažnijeg visokonaponskog dalekovoda (SuedLink), vrednog 10 milijardi eura, za prenos struje dobijene iz vetra do svojih južnih regiona, s obzirom na to da se problem snabdevanja juga aktuelizovao posle gašenja poslednjih nuklearnih elektrana.

– SuedLink garantuje bezbedno snabdevanje električnom energijom u Bavarskoj i Baden-Virtembergu – potvrdio je vicekancelar Robert Habek na početku izgradnje 20 metara dubokog tunela ispod reke Elbe, prenosi Euractiv.

Kada se postavljanje 700 kilometara dugačkog kabla pod zemlju završi početkom 2028. godine, prenosiće do 4 gigavata snage, a za prvih 17 kilometara dozvole su već obezbeđene. Jačina struje će u kablu biti toliko intenzivna da će i male količine trenja generisati toplotu koja može dovesti do oštećenja tla iznad kablovskog tunela.

Međutim, SuedLink je ipak daleko od mogućnosti da obezbedi dovoljan kapacitet prenosa struje koji bi odgovarao proizvodnji energije iz vetra u nemačkim severnim priobalnim regionima. Prema rečima Filipa Gordona iz think-tanka Agora Energiewende, u pitanju je još 20 gigavata transportnog kapaciteta koji će morati da se doda kako bi Nemačka mogla da koristi svu energiju vetra tokom vetrovitih perioda.

Prema izveštaju nemačke vlade iz jula, Nemačka nastoji da razvije gotovo 14.000 kilometara dalekovoda kako bi odgovorila na promenljive potrebe privrede koja prolazi kroz duboku tranziciju. Od toga je 2.000 kilometara već u funkciji, 1.500 je u izgradnji, a najveći deo ostaje zaglavljen u nemačkoj birokratiji. U narednim godinama predviđeno je da započne izgradnja oko 5.400 kilometara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор