Danas Donatorska konferencija za Srbiju i Bosnu

made-in-germany-rs-eu

Danas će u Briselu biti održana velika Donatorska konferencija za otklanjanje posledica nedavnih katastrofalnih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Dolazak su najavili brojni zvaničnici i međunarodne institucije i organizacije iz Evrope i sveta. Srpsku delegaciju predvodi predsednik Tomislav Nikolić, na čiju je inicijativu konferencija i organizovana, prenosi agencija „Tanjug“.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za EU integracije, rekla je da na konferenciji očekuje prikupljanje značajnih sredstava za otklanjanje posledica majskih poplava i istakla da je Srbiji u tome do sada najviše pomogla EU.

– Očekujemo da bilateralni donatori, i svi drugi koji žele da pomognu, odreaguju na spisak naših potreba i pomognu da na najbolji način prevaziđemo krizu posle poplava, koja je za nas teška pre svega u ekonomskom smislu – rekla je Joksimovićeva novinarima u pauzi skrininga za poglavlje 31 u Briselu.

Ministarka je objasnila da donatorska konferencija koju organuzuju Francuska i Slovenija u sedištu Evropske komisije, ima veliki politički i simbolički značaj, ali da je pre svega važno prikupljanje sredstava, odnosno traženje dodatne pomoći za sanaciju teških posledica poplava. Kako je navela, Srbija je do sada uspela da prenamenom sredstava iz IPA fondova za 2012. godinu iskoristi 30 miiona eura za sanaciju, iz IPA 2013. oko 10 miliona, dok bi se iz IPA fondova za 2014. godinu moglo izdvojiti još oko 50 mililona eura za ove namene. Ona je najavila da će komesaru za regionalne odnose Johanesu Hanu priložiti završnu verziju zahteva za sredstva iz Fonda solidarnosti, kako bi se u što kraćem roku dobili komentrari, posle kojih može i zvanično da se aplicira za dodatnih 40 do 50 miliona eura.

Iz predsednikovog kabineta najavljeno je da će Nikolić o ovom pitanju razgovarati i sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom, kao i sa komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Fileom.

Osim predsednika Republike, u delegaciji Srbije nalaze se prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, ministarka bez portfelja zadužena za EU integracije Jadranka Joksimović i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, kao i ambasador u Misiji Srbije pri EU Duško Lopandić, savetnik predsednika Ivan Mrkić i direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja Marko Blagojević. Srpsku delegaciju ćiniće i stručni tim ministarke bez portfelja zadužene za EU integracije, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić, koordinator za odnose sa medijima u kabinetu predsednika Republike Vuk Fatić i v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор