Curevac prodaje prava na vakcine i gasi radna mesta

Nemačka biotehnološka kompanija Curevac najavljuje da će otpustiti gotovo trećinu radnika i prodati prava na vakcine protiv kovida i gripa kako bi smanjila troškove i usmerila se na primenu mRNK tehnologije za prenos informacija u lečenju raka.

Curevac od sledeće godine namerava da smanji troškove poslovanja za 30 posto i ukine 30 posto radnih mesta, odnosno da otpusti oko 330 radnika. Naime, u izveštaju o poslovanju za prvi kvartal kompanija navodi da zapošljava nešto više od 1.100 radnika u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj i SAD, prenosi index.

Kako bi ostvarila ove planove, kompanija se sprema da britanskoj farmaceutskoj grupi GSK proda za 1,45 milijardi eura prava na vakcine protiv kovida i gripa koje su zasnovane na mesindžer ribonukleinskoj kiselini (mRNK), čime će obezbediti novac za rešavanje problema u kliničkim ispitivanjima, kao i za patentne sporove oko mRNA tehnologije.

U jeku pandemije korona virusa Curevac je bio vodeći u razvoju vakcine, ali je svoj prvi proizvod povukao iz procesa licenciranja zbog relativno slabe efikasnosti. Kompanija sada razvija vakcine protiv korona virusa druge generacije, a u toku su i istraživanja usmerena na primenu mRNA tehnologije u lečenju raka, što bi trebalo da bude fokus reorganizacije poslovanja.

Inače, Curevac je prvi kvartal ove godine završio sa operativnim gubitkom od 73,3 miliona eura, ili sa 21,3 posto većim gubitkom nego na početku prošle godine. Sa druge strane, prihodi kompanije su porasli za 74,6 posto, na 12,4 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор