Vakcina CureVac se loše pokazala na testovima

Nemačka biotehnološka kompanija CureVac je saopštila da je u konačnoj analizi kliničkog ispitivanja njena vakcina protiv korona virusa efikasna 48 posto, što je jedva malo bolje od 47 posto efikasnosti ocenjene u preliminarnim rezultatima predstavljenim pre dve nedelje.

Kompanija je navela da je efikasnost vakcine nešto bolja u slučaju sprečavanja simptomatske bolesti i da iznosi 53 posto kada se isključe učesnici ispitivanja stariji od 60 godina, što je starosna grupa koja je najviše pogođena pandemijom, prenosi agencija Rojters.

Studija KjurVaka, kojom je bilo obuhvaćeno oko 40.000 dobrovoljaca u Evropi i Latinskoj Americi, pokazala je da efikasnost vakcine iznosi 77 posto u starosnoj grupi mlađoj od 60 godina, ali kada se u obzir uzmu samo umereni do teški simptomi, a isključe blage forme oboljevanja. Kompanija navodi da je svoje podatke poslala Evropskoj agenciji za lekove (EMA) kao deo tekućih procedura u vezi sa odobrenjem.

Ispitivanja u kasnoj fazi Bajontek-Fajzer i Moderna vakcina, koje se poput KjurVaka zasnivaju na RNK tehnologiji, pokazala su stope efikasnosti i iznad 90 posto u svim grupama, ali u slučaju kada je bila dominantna primarna verzija korona virusa. Podaci o ovim vakcinama do sada sugerišu da pružaju samo nešto slabiju zaštitu od novih varijanti korona virusa.

EMA je ranije saopštila da za vakcine protiv korona virusa neće nametati prag efikasnosti od 50 posto, kao i da su joj neophodni potpuni podaci o ispitivanjima kako bi mogla da napravi procene koristi i rizika u njihovim primenama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор