Četiri Knaufova projekta za lokalnu zajednicu u Surdulici

Kako bi doprinela razvoju lokalne zajednice u Surdulici, u kojoj je njena fabrika kamene vune, nemačka kompanija Knauf Insulation je u aprilu objavila konkurs za projekte udruženja i grupe građana, koji će unaprediti život u tom gradu.

Na konkurs pod nazivom „Aktivna zajednica“ javilo se deset udruženja sa svojim projektima, od kojih je Knauf odabrao četiri za finansiranje, a sada na kraju godine predetavlja njihove rezultate, prenosi eKapija.

Kako navode u kompaniji, Udruženje građana „Zeleni Ključ“ iz Niša realizovalo je projekat „Ekološki čas za planetu spas – mislim globalno, delujem lokalno“, u okviru kog je u nižim razredima osnovnih škola u Surdulici organizovana serija ekoloških radionica. Najvažnije ekološke teme obrađene su sa mališanima kroz interaktivne društvene igre, infografike i eko kalendar. Interesovanje je bilo ogromno, a deca su pokazala zavidan nivo pažnje i ekološke svesti, kažu u Knaufu.

Neformalna grupa „Lepša Surdulica“, sastavljena od stanara iz ulice Petog septembra, sprovela je projekat „Za decu Surdulice“, u okviru kog je u dvorištu stambenih zgrada postavila interaktivnu kućicu. Ova kućica se nalazi u blizini vrtića i osnovne škole, a prostor je osveteljen i izuzetno dobro posećen.

Stambena zajednica u ulici Kralja Petra br.1 sredstva je dobila za projekat „Sprečimo pojavu ledenica“. Budući da se ova zgrada nalazi na ulazu u pešačku zonu, projekat je podrazumevao rekonstrukciju dotrajalog krova, zamenu oluka i postavljanje snegobrana kako bi se sprečilo prokišnjavanje i pojava ledenica koje građane muče već godinama unazad.

Udruženja „Čuvari Vlasine“ i „Izvornik“ sa Vlasinskog jezera koje senalazi u opštini Surdulica, realizovali su projekat „Druženje sa prirodom“, namenjen svim đacima prvacima. Oni su se zajedno sa svojim roditeljima upoznavali sa načinom žvota i negom konja u konjušnici „Sokol“, nedaleko od Vlasinskog jezera i proveli dan u prirodi uz časove jahanja sa profesionalnim instruktorima.

Kompanija Knauf se zahvalila udruženjima koja su učestvovala u realizaciji projekata, uz poruku da je „osveženje videti da postoji veliki broj ljudi koji su spremni da se udruže i nesebično ulože svoje vreme radi poboljšanja uslova života u lokalnoj zajednici“. Stoga najavljuju da će, zbog velikog interesovanja javnosti, Knauf nastaviti da podržava dobre građanske inicijative i u narednoj godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор