Broj nemačkih e-punionica povećan za trećinu

U Nemačkoj je broj javnih stanica za punjenje električnih vozila povećan tokom prošle godine za 35 procenata, na ukupno 80.500, mada je to ispod proklamovanog vladinog cilja, navodi se u saopštenju Nemačkog udruženja industrije energije i vode (BDEW).

Istovremeno je i kapacitet punjenja povećan za više od 40 posto, na 2,47 gigavata, pre svega zbog postavljanja većeg broja ultra-brzih punjača snage 150 kilovata i više, navodi BDEW, a prenosi b92.

– Podaci ukazuju na ogroman tehnološki skok kapaciteta punjenja. Vozila mogu da se pune sve brže i brže i operateri stanica prilagođavaju tehnologiju. Stanje mreže za punjenje je nepravedno meta kritike, budući da je fokus ostao na obećanju od milion jedinica do kraja decenije – rekla je direktorka BDEW Kerstin Andre i ocenila da je taj cilj tehnološki prevaziđen jer nije uračunao povećanje kapacitet punjenja.

Dobro razvijena mreža za punjenje e-vozila važan je preduslov za elektromobilnost drumskog saobraćaja. Za milion jedinica za punjenje do 2030. u Nemačkoj, svake godine bi trebalo postaviti po 131.000 novih, što je daleko iznad sadašnjeg tempa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор