Mercedes gradi sopstvenu mrežu elektropunjača

Proizvođač motornih vozila Mercedes ove godine će u Nemačkoj i Francuskoj početi sa izgradnjom sopstvene mreže stanica za ultrabrzo punjenje električnih automobila, od kojih će prve biti gotove već u trećem tromesečju.

Prema rečima šefa Odeljenja za mobilitet Franca Rajnera (Franz Reiner), kompanija u ovoj godini namerava da i u SAD postavi 20 takvih stanica, svaku sa po više punjača. Pri tome, klijenti Mercedesa imaće prioritetni pristup, odnosno mogućnost rezervacije punjača snage do 350 KW.

Prema planovima, Mercedes bi do kraja ove decenije trebalo da postavi u svetu 10.000 svojih stanica za punjenje električnih vozila, od čega 2.000 u Evropi i SAD, a ostatak u Kini i na drugim važnim tržištima, a investicija je vredna milijarde eura, rekao je Rajner, a prenosi agencija DPA.

– Infrastruktura punjenja još ima potencijal za ulaganje. Sbudući da Mercedes neće moći da pokrije svet brzim punjačima, oni će biti samo dopuna postojeće infrastrukture, dodao je Rajner.

Inače, Mercedes prilično kasni na svetskom, pa čak i na domaćem tržištu punjača električnih automobila. Američki konkurent Tesla, prema sopstvenim podacima, širom sveta već ima oko 45.000 ovakvih stanica.

S druge strane, nemačka vlada namerava da do 2030. godine postavi u toj zemlji čak milion javnih stanica za punjenje e-automobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор