BMW ostvario rekordnu dobit u 2022.

Nemački proizvođač luksuznih motornih vozila BMW ostvario je u prošloj godini rekordnu dobit zahvaljujući preuzimanju većinskog udela u partnerskoj kineskoj kompaniji i fokusiranju na skuplje modele vozila, saopštila je kompanija iz svog sedišta u Minhenu.

Dobit BMW-a dostigla je 18,6 milijardi eura, ili gotovo 50 posto više u odnosu na godinu ranije, dok je promet porastao za 28 posto, na 142,6 milijardi eura. Dobit na bazi EBIT-a porasla je za 4,5 procenata, na 14 milijardi eura, prenosi b92.

Tokom 2022. godine BMW je stekao većinski udeo u kompaniji BMW Brilliance Automotive (BBA), uz ponovnu procenu vrednosti udela, koja je doprinela izvanrednom prihodu od 7,7 milijardi eura, što je oko trećine dobiti pre oporezivanja od 23,5 milijardi eura.

Prodaja BMW-a pala je na 2,4 miliona eura, kao posledica oko 100.000 prodatih automobila manje nego u 2021. godini, budući da se na proizvodnju odrazila nestašica poluprovodnika i kablovskih snopova iz Ukrajine.

Međutim, dobit je porasla zbog fokusiranja kompanije na skuplji segment proizvodnje, ali i zahvaljujući višim cenama novih automobila, povratima od lizinga na tržištu polovnih vozila i slabijem euru.

Dividenda kompanije trebalo bi da poraste na 8,50 eura po deonici, što je jednako gotovo trećini dobiti koja se može pripisati deoničarima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор