BMW uvodi humanoidne robote u fabrike

Nemačka automobilska kompanija BMW potpisala je ugovor sa kompanijom za robotiku „Figure”, kako bi uvela humanoidne robote u svoje fabrike u Sjedinjenim Američkim Državama.

U pitanju je prvi veliki komercijalni ugovor koji je Figure potpisao od svog osnivanja 2022. godine. Iako kompanija nije otkrila koliko robota BMW planira da koristi, partnerstvo će početi sa malim količinama, da bi se kasnije proširilo ukoliko se pokaže da je efikasno, istakli su iz tog startapa.

Prvi humanoidni roboti biće u narednih godinu ili dve raspoređeni u BMW fabrici u Južnoj Karolini, kako bi bili uključeni u proizvodne procese koji se tiču rada na limariji, kao i u magacinima, prenosi agencija Rojters.

– Dizajnirali smo robote tako da budu bezbedni za ljude. Rad sa BMW-om na automatizaciji u proizvodnom pogonu je ogromna potvrda za to da imamo svoje mesto na tržištu – poručili su iz startapa.

Ovoj tvrdnji u prilog ide promotivni video kompanije Figure koji pokazuje koliko su napredovali u razvoju na polju robotike. Naime, oni već imaju humanoidnog robota sposobnog za složene radnje kao što je spremanje kafe uz pomoć aparata za kafu.

Inače, proizvođači automobila poput Honde i Hyundaia već neko vreme eksperimentišu sa humanoidnim robotima u smislu obavljanja ponavljajućih i opasnih poslova na montažnim linijama.

Takođe, američka kompanija Tesla nedavno je obznanila svoj najnoviji proizvod ovog tipa, Optimus Gen 2 robota, uz najavu izvršnog direktora Ilona Maska da će do 2040. godine na zemlji biti milijardu humanoidnih robota.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор