Nemački budžet prazan, nema novca za investicije i pakete pomoći

Gostujući na televiziji, nemački savezni ministar Karsten Šnajder je iznenadio javnost priznanjem da u saveznom budžetu nema više finansijskih sredstava, iako su poreski prihodi u 2023. dostigli rekordnih 916 milijardi eura.

– Želeo bih kratko da kažem par iskrenih reči o finansijskoj situaciji. Jednostavno, nemamo više novca – rekao je Šnajder, a prenosi tabloid Bild.

Član vladajuće „semafor koalicije“ je objasnio da je Vlada Nemačke potrošila 800 milijardi eura na pomoć u vreme epidemije korona virusa, kao i na pakete pomoći građanima za subvencionisano namirivanje troškova gasa i struje.

– Sada je vreme da se za to ispostavi račun. Ne treba očekivati nove pakete pomoći, a i krediti za investicije su postali nemogući – rekao je Šnajder i objasnio da više ne može da najavljuje bilo kakvu dalju pomoć jer zajmovi za „važna ulaganja u budućnost“ više nisu mogući zbog odluke Ustavnog suda Nemačke.

Ovom prilikom, on je priznao da vlada nije ispravno postupila prema poljoprivrednicima, rekavši da je dvostruko poresko opterećenje na motorna vozila i poljoprivredni dizel bilo previsoko, a da se sa poljoprivrednicima o tome nije razgovaralo.

U istoj emisiji, poličarka Sara Vagenkneht je rekla da Nemačka sada ima „najgluplju vladu u Evropi“ i poručila da želi da u Berlinu vidi vladu koja zaista zastupa interse svoga naroda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор