Berlin dobija socijalne stanove za LGBT populaciju

Nemačka kompanija Wohnungsbaugesellschaft Berlin-Mitte (WBM) najavila je izgradnju objekta socijalnog stanovanja, koji će imati 70 stanova i dom za stara lica koja pripadaju gej i transrodnoj populaciji.

Zgrada će se nalaziti na veoma traženom zemljištu u centru Berlina, a projektovana je u saradnji sa budućim stanarkama koje će plaćati sniženu cenu najma od 6,9 eura po kvadratnom metru. Projekat socijalne zgrade u blizini Aleksanderplaca kreiran je u saradnji sa inicijativom „Rad und Tat gGmbH“, a osnovno arhitektonsko oblikovanje objekta potpisuje berlinska firma Galandi Schirmer Architekten & Ingenieure (GSAI), prenosi portal Gradnja.rs.

WBM je filijala veće WBM grupe i jedna je od šest berlinskih državnih građevinskih kompanija koja u oblasti Berlin-Mitte poseduje najveći broj stanova za iznajmljivanje. Prema njihovom saopštenju, u novoj zgradi će biti smešten i kulturni centar za gej i transrodnu populaciju. Generalna direktorka Rad und Tat gGmbH Juta Brambah je objasnila da bi izbor takve centralne lokacije takođe pomogao u normalizaciji odnosa prema gej i transrodnim osobama i povećanju njihove vidljivosti.

Zgrada će imati i pet stanova prilagođenih za invalidska kolica i pet zajedničkih stanova koji će moći da prime do osam žena i penzionerki kojima je potrebna nega. Kompanija je saopštila da je ideja da se gej i transrodnim osobama obezbedi bezbedno okruženje u komšiluku u starosti.

Prema rečima Jute Brambah, u pitanju je pionirski projekat za Evropu, koji kombinuje socijalno stanovanje sa kulturnim centrom u srcu grada, koji će postaviti standarde za gej i transrodnu vidljivost i omogućiti ljudima da iskuse koliko različitost može biti korisna.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор