Inflacija oborila kupovnu moć građana Srbije

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Srbiji je od početka godine, usled nagomilavanja negativnih efekata inflacije, nastupio realni pad prodaje robe u maloprodaji kao posledica rapidnog slabljenja kupovne moći građana, prenosi list Danas.

Republički zavod za statistiku je objavio kako je promet robe u trgovini na malo u aprilu ove godine zabeležio realni pad od 6,1 posto, u odnosu na isti mesec prethodne godine. Ukoliko se uporede prva četiri meseca ove, sa istim periodom prošle godine, promet je smanjen za 4,5%. U okviru maloprodaje, prodaja hrane i pića je za prva četiri meseca realno pala za 5,2%, dok je prodaja neprehrambenih proizvoda manja za 4,9%. Inflacijom je najmanje pogođena prodaja motornih goriva, koja je za četiri meseca smanjena realno za 2,8% u odnosu na isti period 2022.

„Međutim, da se danak koji plaćamo inflaciji povećava, vidi se kada se pogledaju poslednji podaci, samo za april ove godine, kada je prodaja hrane i pića pala za 6,1%, a neprehrambenih proizvoda za čak 8,3% u odnosu na april 2022. godine“, navodi Danas.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović smatra da razlog za pad kupovne moći potrošača treba tražiti u nerealno visokom cenama osnovnih prehrambenih proizvoda u kriznim uslovima.

– Kako bi nadoknadili sve svoje troškove trgovci su se opredelili za poskupljenja prehrambenih proizvoda koji su potrošačima svakodnevno potrebni, što je dovelo do pada kupovne moći građana kao i prodaje robe u maloprodaji – kaže Papović.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže da je pad kupovne moći logična posledica inflatornog udara, za koji su, kako smatra, krivi nadležni u vlasti koji su nas, povlačeći pogrešne poteze, suočili sa visokim stepenom inflacije i, posledično, sa padom prometa.

– Suočeni sa ekonomskom krizom i rastom cena, građani su prinuđeni da budu štedljivi, odnosno da kupuju znatno manje robe nego ranije. Situacija je postala toliko teška da je jedan broj potrošača prinuđen da redukuje kupovinu čak i osnovnih životnih potrepština – rekao je Kovačević.

I za predsednicu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranku Savić pad prodaje robe u maloprodaji predstavlja jasan pokazatelj slabljenja životnog standarda građana i troškovnog udara na njihov kućni budžet. Po njenom mišljenju, glavni krivac za takvu situaciju je loša ekonomska politika Vlade Srbije i njena nesposobnost da se izbori sa negativnim uticajima inflacije.

– Ako državna statistika, čije podatke uvek treba uzimati sa rezervom, prizna da je kupovna moć građana drastično opala onda je to najbolji pokazatelj koliko je jaka ekonomska kriza u Srbiji i koliko se kod nas loše živi. Apsolutno sam uverena da je procenat pada prometa robe daleko veći od onog koji je iskazala zvanična statistika – smatra Savićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор