Nemačka daje mladima po 200 eura za kulturu

Nemačka će 14. juna uvesti takozvanu kulturnu propusnicu, preko koje će mladima koji ove godine postaju punoletni dotirati po 200 eura za kulturu, saopštila je vlada, a prenosi agencija DPA.

Novi paket državnog podsticaja vredan je ukupno 100 miliona eura i u početku će važiti za ukupno oko 750.000 mladih. Uzor za donošenje ove mere bila je Francuska, gde kulturna propusnica postoji već duže vreme.

Mladi Nemci moći će novac da koriste za onlajn kupovinu karata za bioskop, koncerte, pozorište, ali i za knjige, muzičke albume ili muzičke instrumente. Međutim, kupovina neće moći da se obavlja preko velikih onlajn prodavca poput Amazona, niti će važiti za pružaoce striming usluga poput Netfliks ili Spotifaj platformi.

Kako bi se prijavili za ovu subvenciju mladi treba da skinu odgovarajuću aplikaciju i registruju se prema podacima iz lične karte. Aplikacija je dostupna i strancima sa boravkom u Nemačkoj, a aktivira se sa podacima iz boravišne dozvole.

Ministarka za kulturu Klaudija Rot je ovu akciju opisala kao jedan od centralnih projekata njenog ministarstva u ovoj godini. Prema njenim rečima, to je signal mladoj generaciji da izađe iz izolacije i usamljenosti u koju su se povukli pod naletom pandemije korona virusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор