Nemačka u martu studentima isplaćuje po 200 eura

Nemačka vlada će u martu isplatiti studentima i polaznicima strukovnih škola jednokratnu pomoć od 200 eura za ublažavanje posledica rasta cena energenata, a u pitanju je obuhvat od ukupno oko 3 miliona korisnika, javlja Fenix magazin.

Većina nemačkih građana već je dobila jednokratnu novčanu pomoć u septembru prošle godine. Međutim, za isplatu učenicima i studentima trebalo je da se formira posebna internet stranica kako bi svi oni koji su 1. decembra upisani na neki od fakulteta i imaju regulisano prebivalište u Nemačkoj mogli da podnesu zahtev.

Prijavljivanje za novčanu pomoć trebalo bi da bude omogućeno od 15. marta, a isplate bi potom trebalo da budu izvršene odmah. Pre podnošenja prijave studenti treba da od svojih univerziteta dobiju pristupni kod i pin, koji su neophodni za prijavljivanje, a to bi trebalo da se uradi automatski, tako da studenti neće morati da podnose zahteve i za pristupni kod.

Pored toga, uz podatke o fakultetu biće obavezan i tzv. BundID korisnički račun, odnosno centralni korisnički račun za digitalne administrativne usluge u Nemačkoj, koji je dostupan već nekoliko godina, ali retko ko još uvek zna za njega. Naime, studenti bi trebalo da iskoriste vreme do 15. marta kako bi kreirali takav račun.

Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje BundID računa, koji je besplatan, studenti moraju da se identifikuju preko internet funkcije ili Elster sertifikatom. S tim u vezi, i za korišćenje online ID funkcije, takođe je potreban relativno ažuriran pametni telefon sa NFC funkcijom i aplikacijom za identifikaciju, kao na primer AusweisApp2.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор