Srbija napokon uvodi takse na uvoz mleka

Posle više sastanaka ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković sa predstavnicima proizvođača mleka dogovoreno je da se na uvoz mleka i mlečnih proizvoda uvedu uvozne takse (prelevmani), kako bi se domaća proizvodnju zaštitila od prekomernog uvoza.

U izjavi za agenciju Tanjug, predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić je pozdravio ovakvu odluku države i poručio da je to dobra mera za srpske proizvođače mleka.

– Mi smo u svojim nastupima i zahtevima naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje mleka, zato što smo došli do dna, do ovog trenutka gde je vlada donela konačnu odluku da se uvedu prelevmani. To jeste iznuđena odluka, ali najbolja moguća u ovim okolnostima i ministarstvo i vlada imaju našu punu podršku oko njenog sprovođenja. To je najbolja moguća odluka posle zabrane uvoza mleka, a što je trenutno neizvodljivo – izjavio je Vasić.

On je objasnio da je domaće tržište zatrpano mlečnim proizvodima koji su nelojalna konkurencija domaćem. Kako kaže, kačkavalj iz uvoza se prodaje po ceni od 3,5 do četiri eura, iako u Evropi njegova proizvodnja košta šest eura, zbog čega bi uvođenje prelevmana trebalo da uvede red u ovu oblast.

– Mislim da našoj vladi neće biti problem da pred Evropskom komisijom dokaže da je ova odluka ispravna i iznuđena, jer sama činjenica da se Kinezi povlače sa evoprskog tržišta i raskidaju ugovore o kupovini nekih mlečnih proizvoda, pogotovo sireva, govori sve. Tako da smo došli u apsurdnu situaciju, jer je za kilogram kačkavalja potrebno šest eura, jer je litar mleka u Evropi oko 58 eurocenti, a oni ga ovde prodaju po tri i po i četiri eura. Jednostavno, taj kačkavalj ima svoje vreme trajanja i oni žele da ga se oslobode. Isto tako i sir gauda, žele da ga se oslobode van evropskog tržišta, pa je naše sada zatrpano tim proizvodima – navodi Vasić.

Podsećanja radi, uvođenju prelevmana na uvoz mleka i mlečnih proizvoda prethodili su brojni protesti i blokade puteva proizvođeča širom Srbije, tokom kojih su oni iz revolta prosipali velike količine mleka zahtevajući da se ograniči uvoz.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор