Nemačka pomaže 20 miliona penzionera sa po 300 eura

Zbog rasta cene energenata nemačka vlada je već pomagala stanovništvu, a sada je odlučila da finansijski podrži penzionere, tako što će svi koji primaju penzioni ček dobiti jednokratni dodatak u iznosu od 300 eura, javlja agencija DPA.

Tako je u četvrtak odlučio Bundestag, usvajanjem posebnog zakona o isplati pomoći penzionerima do 15. decembra, a predlog su podržali svi poslanici, osim onih iz ekstremno desne Alternative za Nemačku (AfD), koji su ostali uzdržani.

Inače, vlada je pomoć za penzionere zbog poskupljenja energenata dogovorila još početkom septembra, s obzirom na to da prethodne mere rasterećenja nisu predviđale posebenu pomoć za ovu kategoriju građana, a da je zaposlenima u septembru isplaćena paušalna pomoć od 300 eura.

Državna finansijska pomoć odnosiće se na oko 20 miliona penzionera, koji će dodatni novac primiti uz redovnu penziju. Pravo na jednokratnu pomoć imaće svako ko je do 1. decembra 2022. ostvario pravo na starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju u skladu sa zakonom o penzijskom osiguranju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор