Nemačka pomaže firmama da ublaže posledice epidemije

Nemačka Savezna vlada je usvojila niz mera za preduzeća kako bi ublažila negativne posledice epidemije korona virusa, kao što je na početku ekonomske krize 2008. godine olakšala firmama uvođenje skraćenog radnog vremena, piše Dojče vele.

Naime, država sada strahuje da bi neka preduzeća mogla da obustave proizvodnju zbog nedostatka delova od dobavljača, zbog čega bi bile primorane da otpuštaju radnike, a to bi dovelo do naglog rasta nezaposlenosti, a posledično i do pada potražnje za proizvodima.

Nove mere propisuju da, ukoliko se narudžbe smanje, a radnici ipak dolaze na posao, poslodavac može da skrati njihovo radno i da im isplati samo onoliko koliko su radili. Da bi takvi radnici ipak mogli da prežive, Savezna agencija za rad će im isplaćivati dodatak na platu, a poslodavcima će biti nadoknađeni svi troškovi uplata socijalnog osiguranja za neodrađene sate. Na ovaj način preduzeća neće morati da otpuštaju radnike, a moći će da smanje svoje troškove.

Pored skraćivanja radnog vremena, potrebno je uvođenje i drugih mera, jer je pitanje koliko dugo preduzeća mogu da opstanu ako dođe do osetnog pada narudžbi. Iz vlade poručuju da će sve učiniti kako bi stabilizovali ekonomiju i obezbedili radna mesta, a ministar ekonomije Peter Altmajer kaže da će se Savezna vlada pobrinuti da uvek na raspolaganju bude dovoljno likvidnosti za privredu. Pored toga, vlada namerava da pokrene veliki investicioni program i od 2021. do 2024. poveća investicije za po 3,1 milijardu eura.

Nove vladine mere poydravili su Savez industrije mašinogradnje VDMA i Savez bavarske privrede, kao i stručnjaci Instituta za svetsku ekonomiju (IFW) iz Kila. Međutim, u Centru za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) u Manhajmu smatraju da se efekat vladinih mera neće osetiti, jer investicije u narednim godinama neće puno koristiti, kako kažu, ukoliko već ovog proleća dođe do snažnog pada privredne aktivnosti, te se stroga zalažu za dodatne mere, kao što je smanjenje PDV-a.

Prema rečima šefa Savezne agencije za rad (BA), Detlefa Šilea, zbog slabljenja konjunkture već mesecima unazad raste broj ljudi koji rade skraćeno. U agenciji procenjuju da će u martu skraćeno radno vreme imati 124.000 zaposlenih, pri čemu u računici nisu uzete u obzir moguće posledice usled jačanja epidemije koronavirusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор