Preživele logoraše Nemačka pomaže sa više od 500 mil. €

Na osnovu dogovora sa udruženjem jevrejskih organizacija „Klejms konferens“ (Claims Conference), nemačko Ministarstvo finansija će izdvojiti više od pola milijarde eura pomoći za one koji su preživeli Holokaust, a koji su sada u posebnom riziku od korona virusom.

– Nemačka treba u vreme pandemije korona virusa da posebno snosi svoju istorijsku odgovornost prema žrtvama progona nacističkog režima – rekao je neimenovani portparol nemačkog ministarstva, a prenosi agencija Frans pres.

Danas širom sveta živi oko 240.000 žrtava nacističkog pogroma, a svakome od njih bi trebalo da za period od dve godine bude isplaćeno do 2.400 eura finansijske pomoći iz nemačkog budžeta.

„Nemačka savezna vlada je svesna ogromne patnje koju su pretrpele žrtve nacističke nepravde i da to ne može da bude nadoknađeno novcem ili drugom vrstom pomoći“, navelo je ministarstvo u obrazloženju svoje inicijative koju sada još treba da potvrdi donji dom nemačkog parlamenta Bundestag.

Inače, mnogi od onih koji su preživeli patnje u nacističkim koncentracionim logorima sada imaju više od 80 godina i spadaju u rizičnu grupu podložnu infekciji korona virusa, ne samo zbog svojih godina, već i zbog posledica i hroničnih oboljenja nastalih tokom boravka u logorima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор