Beograd će dobiti još tri mosta

made-in-germany-rs-tri-mosta

Beograd će prema planovima za nastavak izgradnje kapitalnih saobraćajnih projekata, do kraja ove decenije dobiti još tri mosta.

Most Zemun – Borča će biti otvoren za saobraćaj do kraja ove godine, a najavljena je i izgradnja novog mosta u Vinči, u sklopu obilaznice oko grada. Ukoliko za četiri godine počne izgradnja metroa, kako najavljuju članovi Privremenog organa grada, biće potrebno napraviti još jedan most, odmah pored Brankovog, pišu „Novosti“.

Na osnovu urađene studije i predloga Francuske kompanije „Ežis“, planiranje izgradnje beogradskog metroa podeljeno je u dve faze. Kako objašnjavaju u ovoj kompaniji, prva faza definisanja koncepta metroa je završena, a sada sledi druga faza koja podrazumeva izradu idejnog projekta. Trebalo bi da prva linija povezuje Tvorničku ulicu u Zemunu preko Bulevara kralja Aleksandra sa Ustaničkom. Trasa prolazi pored Energoprojekta, Bulevarom Zorana Đinđića, zatim pored Arene ka Savi, gde je predviđena izgradnja još jednog mosta nizvodno od Brankovog, na koji bi se nastavljao tunel sa ulazom ispod Kosančićevog venca.

Nedavno je ministar saobraćaja Aleksandar Antić, najavio plan izgradnje mosta preko Dunava kod Vinče, kako bi se u potpunosti izmestio teretni saobraćaj iz Beograda. Vinčanski most trebalo bi da bude železničko-drumski, dužine između 2.100 i 2.200 metara i širine najmanje 30 metara, sa kolovoznim trakama od po devet metara, a njegova izgradnja bi trajala oko tri godine. Planirano je da ovaj most bude neka vrsta sabirnog centra više domaćih i evropskih saobraćajnica. Sav transport koji stiže preko magistralne pruge Beograd – Bar biće usmeravan za sever Evrope preko Vinče i Pančeva, a ovo važi i za transportne tokove koji povezuju Bugarsku i Grčku sa Nemačkom i Austrijom. Antić je najavio i da će ministarstvo saobraćaja finansirati izradu tog projekta, kao dela beogradske obilaznice.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор