Usvajanje regionalne Strategije Srbiji otvara fondove

made-in-germany-rs-eu

Srbiji će na jesen, nakon usvajanja Strategije EU za Jadransko-jonski region, biti omogućen pristup raznim fondovima EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić koji je u Atini učestvovao na Konferenciji o Strategiji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, ministar je objasnio da onog momenta kada Strategija bude usvojena, osam zemalja ovog regiona, među kojima je i Srbija, dobiće pristup raznim fondovima EU, koji će omogućiti ujednačavanje razlika u oblastima infrastrukture, energetike i turizma. Ova Strategija bi trebalo da bude usvojena u drugoj polovini ove godine, kada Italija bude predsedavajuća EU, prenosi agencija „Tanjug“.

– Po usvajanju dokumenta, svaka od zemalja članica predstaviće svoje projekte, čijom realizacijom će doprineti razvoju čitavog regiona – istakao je ministar Mrkić.

Na dvodnevnoj konferenciji u Atini posvećenoj Jadranskoj strategiji, učestvovali su predstavnici osam zemalja: četiri članice Evropske unije – Slovenije, Hrvatske, Italije i Grčke, – i četiri nečlanice – Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Albanije.
Skupu u Atini prethodio je sastanak Jadransko-jonskog saveta, na kome su učestvovali ministri spoljnih poslova Jadransko-jonske inicijative.
Tokom boravka u Grčkoj ministar Mrkić susreo se sa potpredsednikom vlade ove zemlje i šefom diplomatije Evangelosom Venizelosom, koji je tom prilikom najavio skoru posetu Srbiji.

Na marginama konferencije srpski ministar imao je bilateralni susret i sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор