Brza pruga Beograd-Budimpešta za 2 godine

made-in-germany-rs-voz-na-mostu

Na četvrtom samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, predstavnici Srbije, Kine, Mađarske i Makedonije potpisali su dva sporazuma o saradnji železnica i carinskih organa, kao deo dogovora o izgradnji i modernizaciji železničkog transporta.

U zajedničkom obraćanju javnosti nakon potpisivanja dokumenata, premijeri zemalja potpisnica su izrazili zadovoljstvo što će biti izgrađena pruga Budimpešta-Beograd, uz ocenu da će to biti na korist zemalja regiona centralne i istočne Evrope, Evropske unije (EU) i opšte saradnje Kine sa ovim delom sveta, prenosi agencija „Tanjug“.

Brzi voz koji bi išao 200 kilometara na sat dvokolosečnom prugom od Beograda do Budimpešte, skratio bi putovanje sa osam na 2,5 sata, a pruga bi bila deo Južnog puta koji povezuje Aziju i Evropu. Nova brza pruga, dužine 350 kilometara, od kojih 200 prolazi kroz Srbiju na međunarodnom Koridoru 10, najverovatnije će se graditi koncesijom ili putem javno-privatnog partnerstva, a prema ranijim procenama koštala bi između 1,5 i dve milijarde eura.

Kako je rekao kineski premijer Li Kećijang, pruga bi trebalo da bude gotova za dve godine. On je istakao da su kopneno-pomorske ekspresne linije između Kine i Evrope, postale najznačajnija stavka za saradnju na velikim projektima između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Po njegovim rečima, kineska kompanija „COSCO“ zakupila je luku „Pirej“ i investirala značajna sredstva u nju i železničku vezu sa centralnom Evropom, čime se Azija i Evropa povezuju takozvanim „Južnim putem“.

Inače, u Kini planiraju da do kraja 2015. godine koriste čak 120.000 kilometara pruga, uključujući i 40.000 kilometara superbrzih pruga. Na pruzi Peking-Tjendin „CRH3C“ vozovi od 2008. godine saobraćaju brzinom od 330 km na čas, a njihova maksimalna brzina je oko 350 km na čas. „Maglev“ voz od međunarodnog aerodroma u Šangaju do centra grada, ide brzinom od čak 431 km na čas.

Na samitu u Beogradu potpisani su i sporazum o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i Kine, memorandum o razumevanju i saradnji na projektu dela obilaznice oko Beograda, Bubanj potoka i Vinče, kao i memorandum o razumevanju i finansiranju između „Eksim banke“ i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор